Acnefri hy - fler metoder

Här kommer ännu fler tips på hur du kan bli av med din acne som ni har bett om för ett tag sen!

4 steg mot acnefri hy!
  • Glycolic mask. En lätt aha-syrapeel som verkar djuprenande för att förebygga och minska acne och få huden jämnare.
  • Tetracyklin. Antibiotika som tas två gånger per dag till att börja med och därefter en gång per dag under flera månader.
  • Medicinsk hudvård. Mene & Moy, som innehåller aha-syran glykolsyra och aktiva vitaminer och antioxidanter.Fraxel. Laserbehandling som minskar akneärr och ger huden ny lyster och mjukhet.
  • Fraxel. Laserbehandling som minskar akneärr och ger huden ny lyster och mjukhet. Åsa gjorde en behandling i halva ansiktet.

LJUS
Blått ljus
Behandlar: Aktiv akne.

Beskrivning:
Blått ljus som effektivt dödar själva aknebakterien. Ljuset hindrar nybildning av bakterien och förstör de angripna cellerna.
Pris: Från 260 kr per behandling.
Exempel på metod: Omnilux Blue, ClearLight, iClear.
Mer info: www.sscc.se


LASER
N-litelaser
Behandlar: Aktiv akne, oren hy, stora porer. Påverkar även ojämnheter i huden samt ärr.
Beskrivning: Lasern sätter igång processer under huden som frigör syre och kollagen. Syret kväver de anaeroba bakterierna som är med och skapar akne. Kollagenet ökar läkningsprocessen av inflammerad akne och förbättrar hudkvaliteten så den blir lugnare, fräschare och mer balanserad.
Pris: Ca 2800 kronor för första behandlingen och 800 kr för andra.
PHOTONOVA IPL
Behandlar: Aktiv akne.
Beskrivning: Laserbehandling i två steg där man börjar med att förstöra cellmembranet hos bakterien som orsakar aknen med hjälp av blått laserljus. På detta sätt får man en kraftig antibakteriell effekt. Nästa steg är att ljusbehandla talgkörteln för att skapa en långvarig minskning av talgproduktionen med hjälp av gult och orange ljus.
Pris: Från 2500 kr per gång.
Mer info: www.devita.se

UTVÄRTES MEDICIN
  • AHA-syror. Molekylen tränger in i talgkanalerna och löser upp de pigmentproppar som annars riskerar att täppa till porerna.
  • Azelainsyra. Minskar proppbildningen i talgkörteln och hämmar bakterietillväxten.
  • Bensoylperoxid. Receptfritt. Luckrar upp pormaskarna och hämmar även tillväxten av bakterier och därmed inflammationen i talgkörtlarna.
  • Klindamycin. Antibiotikum som finns som liniment. Det minskar mängden bakterier som medverkar till att ge akne.
  • Tretinoin. Innehåller A-vitaminsyra och löser upp proppbildningen i talgkörtelns mynning.
INVÄRTES MEDICIN
  • Diana. P-piller som innehåller anti-androgener, som hämmar effekten av könshormoner.
  • Roaccutan. Läkemedlet Roaccutan, som är en A-vitaminsyra i tablettform, är en av de mest effektiva aknemedicinerna, men har ofta varit uppe för diskussion på grund av kraftiga biverkningar som depressioner, personlighetsförändringar, skrumplever, anorexi och biverkningar på kvinnliga könsorgan.
  • Tetracykliner. Antibiotika som minskar mängden bakterier och motverkar inflammationen i talgkörteln. Man behandlas i minst tre månader.

(Aktiv akne räknas som sjukdom. Det innebär att en del av patientavgiften ersätts från försäkringskassan. Du betalar vanlig landstingsavgift, frikort gäller. För barn och ungdomar under 18 år är behandlingen kostnadsfri.)


Tre metoder mot ärr


SLIPNING (Microdermabrasio)

Behandling: Hudslipning med mikrokristaller. Kan ha viss effekt på mycket små ärr, men ofta är metoden bra före en Clearlightbehandling. Den tar bort komedonerna (de svarta plupparna) som täpper till talgkörteln. Dessa gör att talgkörteln inte töms naturligt och lättare blir infekterad.
Pris: Ca 600 kr per gång.
LJUS (Photoderm eller skin­rejuvenation)
Behandling: IPL-ljus som behandlar rodnade akneärr. Photoderm kan ställas in på mer varierande våglängder speciellt anpassade för olika typer av rodnader, medan skinrejuvenation har fasta inställningar och inte lika lätt kommer åt olika typer av rodnader. IPL-ljuset påverkar de små röda blodkärl som ger rodnaden i akneärren.
Pris: Ca 1 490–1 900 kr per gång.
LASER (Fraxel)
Behandling: Punktbehandling där lasern enbart behandlar den bit av huden som är skadad. Varje liten laserpunkt (mikrotermal behandlingszon) når djupt ner i huden och stimulerar ny kollagenbildning och ökad elasticitet. Dämpar även rodnaden i akneärren.
Pris: Ca 8 000 kr per gång för hela ansiktet, 4 000 kr för halva ansiktet

Måste bara säga att jag är ingen expert innom det här då jag själv inte har några större problem! Men jag har kollat runt på nätet + att min morbror är plastikkirurg!
Tack för att du tar dig tid
att kommentera mitt inlägg :)






»
»
»